top of page
Søk

the American Catalyst

torygan

Oppdatert: 26. feb. 2021

Opplevelsen av å lese denne boken var litt som å få en telefonselgermanual fortalt av to folkehøyskolevenner samtidig som de mimrer om folkehøyskoletiden.

the Catalyst: How to Change Anyone's Mind av Jonah Berger, utgitt i 2020 av Simon & Schuster.

Missiler og gisseldrama

the Catalyst starter sterkt med å allerede på side to trekke inn et eksempel som involverer militæret, Irak, og Saddam Hussein. Videre glir forfatteren smidig over til et gisseldrama.

Hva var det denne boken skulle handle om igjen? Jo å endre noens meninger var det ja. Som en såkalt Catalyst. En som istedenfor å spørre hva som kanskje overbeviser noen til å endre seg heller spør hvorfor har ikke denne personen endret mening allerede? Hva hindrer dem? For deretter å iverksette forandring ved å fjerne hinder til endring.


Tilbake til gisseldramaet. Nei nå har vi snublet inn i en lengre anekdote om GMAT og GRE. Noe forfatteren tar for gitt at jeg vet hva er. (Etter litt Googling viser det seg at dette er “tester for opptak til kandidatledelsesprogram, for eksempel et MBA-program.” Jeg vet ikke hva det er heller.)

Gjemt under anekdoter som blant annet involverer Miami-Dade County, Blue Dog Democrats, litt baseball, og noe lokalvalg finner vi faktisk ganske greie taktikker.

Boken kan kort oppsummeres slik


1. Reactance: Få folk til å tro at det var deres egen idé.


2. Endowment: Få folk til å innse at det å ikke ta stilling til noe, eller ikke gjøre noe har en pris.


3. Distance: Få det du vil overbevise om til å virke relevant.


4. Uncertainity: La folk teste noe kostnad/riskfritt i form av freemium


5. Corroborating evidence: Interventions er flott??


I tillegg til dette lærer vi å bygge bro med gisseltaker (altså man vet aldri. Greit å vite), hvordan Chuck Wolfie halverte antall amerikanske, mindreårige røykere innen få år etter en ny type anti-røyking kampanje, uten å si “ikke røyk”. Mens de i Thailand kjørte en litt annen taktikk der små barn spurte røykere om fyr. Dette er jo faktisk litt interessant.


Men brått er vi på det siste kapittel av boken som tar for seg den fantastiske effekten av interventions (En setting der dine nærmeste rotter seg sammen bak ryggen din og samler seg for å fortelle deg hvorfor noe du gjør er galt mens de gråter). Skal innrømme at jeg begynte å skumlese resten av boken etter dette ble nevnt som noe positivt.

Dommen

Jeg føler meg utenfor. Leseropplevelsen avbrytes konstant da jeg må ta pauser for å google, og må jobbe for å finne det som er verdt å lese.


Det virker også som om forfatteren hadde store problemer med å nå wordcounten sin, og måtte spe på med så mye som utover taktikkene sine som overhode mulig. Hvert poeng har gjerne to-tre lengre anekdoter som beskriver samme type scenario, og får frem det samme poenget.


Vil du lese en bok om å vinne et argument, endre noens meninger, eller få noen til å utføre ønsket handling, så finnes det garantert bedre bøker. Gjerne tips meg om dem hvis du skulle lese en!

⭐️⭐️⭐️⭐️ 3,93 stjerner fra Goodreads.

⭐️⭐️ 2 stjerner fra meg

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021 by Toril Hesselberg. Proudly created with Wix.com

bottom of page